Пристанище Бургас отбелязва 119 години. На 18-ти  май 2022 г.

...
Пристанище Бургас отбелязва 119 години. На 18-ти  май 2022 г.
Коментари Харесай

Пристанище Бургас отбелязва 119 години

Пристанище Бургас отбелязва 119 години. На 18-ти  май 2022 година „ Пристанище Бургас ” ЕАД отбелязва 119 години от откриването му за комерсиално мореплаване. Указ на Княз Фердинанд І от 20 декември 1894 година и няколкогодишно строителство трансформират тогавашните дървени скели на бургаския бряг в  първото модерно българско пристанище. Откриването на пристанището е обвързвано с икономическо израстване на Бургас и способства за превръщането му в един от главните региони на страната и врата към света.

През годините образът на бургаското пристанище се трансформира – усвоени са нови територии, издигнати са съвременни терминали. Днес, в най-големия пристанищен регион в страната, работят държавен и частни пристанищни оператори. Обработват се артикули и товари, които обслужват стопанските системи на Югоизточна България, прилежащите балкански страни и черноморски страни. Обновлението на терминал „ Бургас Изток – 1 ”, който e опериран от държавния оператор „ Пристанище Бургас ” ЕАД, през последните години е осезаемо.

Новата функционалност, обвързвана със Зоната за публичен достъп, е неразделна част от развиването на врата. Безпроблемното реализиране на товаро-разтоварната активност и развиването на Зоната за свободен достъп са залегнали и в плана за нов общоприет проект на Терминала, към който се сплотиха страна, локална власт и специалисти.

Празничният ден на бургаския порт е отдаден на жителите на Бургас. Ръководството на пристанището подарява морска разходка на жителите на града. Най-новият туристически катамаран „ Бургус ” ще направи два курса по красивото бургаско крайбрежие.  Първият курс е с начало 11:00 часа, а вторият в 13:00 часа. Отпътуването е от втория пасажерски терминал „ Магазия 1 ” /откъдето потеглят всички туристически корабчета/. Предварителното записване на жителите за  морските екскурзии ще става на 16-ти и 17-ти май на телефон 0882 00 41 24, до запълването на позволения потенциал на кораба.   По време на празника на Пристанище Бургас имаме достойнството да бъдем домакини на представянето на интернационалния производител на експедиционни яхти Bering Yachts.

Компанията е записана в Северна Каролина, Съединени американски щати, с офиси във Флорида, Монако, Лимасол. Bering стартира да стори своите яхти в Китай, а през 2017 година реалокира производството си в Турция. Бургаската морска общественост оказа ефикасна логистична поддръжка на Bering Yachts да изберат корабостроителницата в нашия град за своя нова база. Първите стъпки в тази тенденция към този момент са направени. Инициативата ще подкрепи развиването на яхтинга в нашия град, а и ще обезпечи работни места за квалифицирани експерти в региона на строителството на яхти и суперяхти.

Яхта на компанията ще дебаркира в бургаското пристанище на 16 май на 4-то корабно място, до Магазия 1.  На 18 май от 10:00 часа до 13:00 часа за жителите ще има обезпечен свободен достъп за разглеждането ѝ.   В 10:30 часа в „ Магазия 1 ” ще се състои  представянето на компанията Bering Yachts от нейния управителен екип.   И в комплицираните времена за международната, районна и българска стопанска система, Пристанище Бургас намира своя път на дълготрайно сполучливо развиване, както в главната си активност – обработка на товари и пасажери, по този начин и в трайното социализиране, разширение на територията и обектите  за  публично, научно-образователно, конгресно, фестивално, спортно и туристическо прилагане.

Поздравяваме всички сегашни и някогашни пристанищни служащи, които са съдействали за развиването на врата, неделима част от град Бургас!

 

Пристанище Бургас отбелязва 119 години

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР